Charity

Ladies Circle Norges Nasjonale Charity Prosjekt 2020-2021: Sofiaprogrammet

Sofiaprogrammet er en non-profit organisasjon som gir gratis medisinsk hjelp, prevensjon, skoleutstyr og bygger hus til fattige barn og voksne på den Dominikanske Republikk.

Jentene i LC09 Kristiansand gleder oss over dette charity prosjektet. Med en sterk kvinnelig ildsjel som pådriver, og med tanke på at pengene vi samler inn skal hjelpe kvinner ut av ungdomsgraviditeter, tilbake på skolen og videre i jobb var det en god match for Ladies Circle.

I 2010 reiste Benedicte Severinsen, hennes mann og deres to barn til Cabarete i den Dominikanske Republikk. De skulle bo på hostell i 6 måneder og kose seg med strand, vann og surf. De ble godt kjent med et gift par som drev hostellet. En liten stund før de skulle reise hjem ble de invitert på middag hjemme hos deres nye venner. Det var ingenting som hadde antydet at de var så fattige. Synet som traff dem da de ankom gatene bak strender i verdensklasse ble et vendepunkt i livene deres.

Her bodde alle i skur. De fleste var falleferdige og enormt fuktskadet. På vei hjem kom de forbi ei ung jente. Benedicte er praktiserende lege og begynte å snakke med jenta som var høygravid. Hun stilte spørsmål som er du spent? Lurer du på noe? Hun svarte at dette var hennes tredje barn og hun visste hva som skulle forgå. Vennene deres forklarte at det er helt vanlig at barna blir lovet bort og gravide fra 13-års alder. Rimelig sjokkerte ønsket det norske paret å hjelpe.

Det er ca. 200 land i verden. Norge er rikest. Haiti, som ligger på samme øy som den Dominikanske Republikk, er et av de fattigste landene i verden. Den Dominikansk Republikk er ca. på 100 plass. Så det er ikke her det ellers settes inn store ressurser for å hjelpe. Men det er problematisk med en kultur som normaliserer å få barn før du selv er voksen. Det er helsefarlig! Men også fordi jentene ikke fullfører skolen og da heller ikke jobber. Resultatet blir mange barn og kun en inntekt dersom paret holder sammen… Skole er gratis her, så Sofiaprogrammet satser stort på seksualundervisning, informasjon om hvor hensiktsmessig det er å vente litt med den biten av livet og gir ut gratis prevensjon. Dette kan være med å hindre at den Dominikanske Republikk blir like fattig som eksempelvis Haiti. De gir også ut medisiner, matkuponger, skoleutstyr og bygger hus til de som trenger det sårest. Intet av det hadde vært mulig uten de vennene som bor her.

Nå henvender jentene seg til den lokale farmasøyten dersom de ønsker seg prevensjon. Videre oppsøker Benedicte dem når hun er der. Men hva om det fantes en plass de kunne få prevensjon og informasjon hele året? Som en slags helsestasjon. Langtidsvirkningene for lokalsamfunnet ved at flere får utdanning og muligheter innenfor arbeidslivet vil gagne hele landet og bidra til bedre lokale forhold. Samtidig vil befolkningen over tid få økt kunnskap som igjen vil kunne bidra til å bekjempe fattigdommen som rår. Vi ønsker å samle inn penger til dette formål. Takk til alle som ønsker å bidra. Vi er så takknemlige!

Årets Nasjonale Charity Prosjekt blir driftet av LC09 Kristiansand, ledet av Malene Flor.

Husk å merke alle innbetalinger med navn og klubbnummer! Kontonummer: 2801 53 32893

Hvert år velger Ladies Circle Norge et Nasjonalt Charity Prosjekt som det samles inn penger til. Prosjektet driftes av den klubben som har tilhørighet til den enkelte veldedige organisasjonen. Pengene samles inn ved hjelp av dugnader, lotteri og gaver.

I Ladies Circle Norge er charity (veldedighet) en frivillighet. Mange klubber tilknyttet LCN har likevel et stort fokus på dette, siden vårt emblem som forestiller rokkens hjul, fylt med seks hjerter som symboliserer vennskap, toleranse, tillit, ærlighet, positivitet og nestekjærlighet bør være sentralt i alt vårt virke.

Tidligere års innsamlinger:

2011-2013: Stine Sofie Stiftelsen

2013-2015: Homestart

2015-2017: Sykehusklovnene

2017-2018: Sanitetens ‘Min dag i dag’

2018-2019: Team Rynkeby (Barnekreftforeningen)

2019-2020: Sofiaprogrammet

2020-2021: Sofiaprogrammet